2017-07-07

Be šio straipsnio, nė žingsnio prie laikrodžio pirkimo!


Nors šiais vis modernėjančių technologijų laikais tam, kad sužinotume kiek valandų, pakanka iš kišenės išsitraukti mobilųjį ir žvilgtelėti į jo ekraną, rankinis laikrodis vis dar išlieka nepakeičiamas. Tai patogiausias būdas bet kurią akimirką sužinoti laiką, o taip pat ir elegantiškas bei stilingas aksesuaras, tinkantis bet kokiai progai. Laikrodžių pasirinkimas didžiulis - įvairios išvaizdos, funkcijų ir kainų. Taigi, kaip išsirinkti tinkamiausią?

Visi laikrodžiai yra skirstomi į kvarcinius arba mechaninius. Kvarciniai laikrodžiai veikia baterijos pagalba ir gali turėti arba ciferblatus su rodyklėmis arba elektroninį ekraną. Jie yra kur kas tikslesni nei mechaniniai laikrodžiai, o taip pat nereikalauja išskirtinės priežiūros, išskyrus baterijos keitimą. Tačiau tinkamai parinkta kokybiška baterija gali tarnauti ir iki dvejų metų, todėl ją pakeitus ilgą laiką neteks nerimauti dėl laikrodžio veikimo.

O štai mechaniniai laikrodžiai reikalauja šiek tiek daugiau priežiūros. Jie skirstomi į prisukamus ranka arba automatinius. Ranka prisukami laikrodžiai sukelia šiek tiek daugiau problemų, nes juos prisukti reikia kone kasdien, be to, jų paklaida per parą yra palyginus didelė, todėl jie gali skubėti arba vėluoti. Nuo kasdienio laikrodžio prisukinėjimo gali išgelbėti automatiniai laikrodžiai - jie automatiškai prisisuka rankai judant. Tačiau ir čia atsiranda keletas niuansų: jei laikrodį dėvite retai arba nepakankamai daug judate, laikrodžio mechanizmas neveiks pilnu pajėgumu, todėl vis tiek turėsite jį prisukti ranka. Vis dėlto, nepaisant tam tikrų mechaninių laikrodžių trūkumų, jie yra ilgaamžiškesni, o kai kurie prekiniai ženklai kuria išimtinai tik mechaninius laikrodžius kaip prabangos prekes.

Renkantis laikrodį ir tikintis, kad jis tarnaus ilgai, svarbu atkreipti dėmesį į laikrodžio stikliuką. Dažniausiai stikliukai yra gaminami iš plastiko, mineralinio arba safyrinio stiklo. Geriausiu ir patikimiausiu visame pasaulyje yra pripažintas safyrinis stiklas, kadangi jį labai sunku subraižyti ar sudaužyti. Mineralinis stiklas laikrodžių pramonėje yra sutinkamas dažnai, daugiausia naudojamas vidutinės klasės laikrodžiuose. Nors jis nėra toks patvarus kaip safyrinis stiklas, jo privalumas tas, kad keitimas kainuoja nedaug. Prasčiausiu laikomas plastikinis stikliukas, dažniausiai naudojamas pigiausiuose laikrodžių modeliuose. Nors jis yra ganėtinai patvarus ir jį gana sunku sudaužyti, plastikas lengvai susibraižo.

Laikrodžio dirželis yra ne tik kone pagrindinis prietaiso išvaizdos akcentas, tačiau nuo jo priklauso ir laikrodžio dėvėjimo komfortas. Nusidėvėjęs, suplyšęs ar subraižytas dirželis sugadins net kokybiškiausio ir gražiausio laikrodžio bendrą išvaizdą.

Silikoniniai dirželiai užtikrina lengvą ir patogų laikrodžio devėjimą, sportuojant, aktyviai leidžiant laisvalaikį ar kasdieniam dėvėjimui, todėl šio tipo laikrodžiai puikiai tinka įvairioms progoms, štai keletas pavyzdžių:




Dirželiai iš odos yra klasikinis ir dažnai sutinkamas variantas, tinkamas prie daugelio laikrodžių modelių, štai keletas pavyzdžių:


Metalinių dirželių tarpe egzistuoja didelė įvairovė, todėl reikia atidžiai išsirinkti tinkamiausią metalą. Žalvaris leidžia išgauti įvairias neįprastas formas, tačiau pradeda greitai skilinėti. O štai nerūdijančio plieno ar titano gaminiai yra ilgaamžiai ir atsparūs, štai keletas pavyzdžių:



Kad ir kokį laikrodį bepasirinksite, nei vienas jų nebus amžinas. Net ir įsigijus brangiausią gaminį negalima tikėtis, kad jis bus viskam atsparus - visi laikrodžiai gali susibraižyti, tad juos reikia atidžiai saugoti ir prižiūrėti. Siekiant užtikrinti ilgą ir kokybišką laikrodžių gyvavimo laiką, patariama juos kartais išvalyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą